Griekse wijnen bij B&CO

Griekenland geldt zo’n beetje als de bakermat van de Europese wijnbouw. Van hier uit hebben de druif en de kunst van het wijnmaken zich geleidelijk aan verspreid langs de kusten van de Middellandse Zee. Naar Oenotria, het huidige Italië bijvoorbeeld. En naar Massilia, nu: Marseille, in Zuid Frankrijk.

Toch had Griekenland tot voor kort geen al te grote faam als wijnland. Veel wijnen hadden te leiden onder gebrekkig wijnmaken. Gelukkig is de Griekse wijnbouw aan zijn lang verwachte tweede jeugd begonnen. Behalve ‘typisch’ zijn de wijnen nu ook lekker! Recent had ik het genoegen om kennis te maken met de wijnen van een aantal mooie domeinen verspreid over het ganse land. Naast een uitmuntend verfijnde Retsina proefde ik fantastisch frisse en elegante wijnen. Een zeer mooie ervaring !

Domaine Skouras Cuvée Prestige.
Regionale wijn van de Peloponesos.

Land : Griekenland.
Streek :Arcadia, Peloponesos.
Druif: 30% Moschofilero -70% Alepou.
Oogstjaar: 2018.
Alcoholgehalte: 12%
Type wijn: Wit.

Wijngaarden: De ranken zijn 22 jaar oud en bevinden zich in de streek van Mantinia, op een hoogte van 750m. De pluk gebeurt eind september – begin oktober.
Vinificatie: Contact met de schil gedurende 3 – 6 uur aan een temperatuur van 14°C. Alcoholische gisting in inox vaten bij een temperatuur van 16°C. Korte rijping op de droesem.
Beschrijving: Levendige gele kleur met groene reflecties. Complexe neus van verse bloemen en fruitige aroma’s zoals avocado. In de mond: sinaasappel, citroen, bloemen en hinten van jasmijn en munt. Mooie en evenwichtige aciditeit.

Domaine Skouras is ontstaan in 1986. De eigenaars, Mr. George Skouras, beschikt over 2 domeinen in de Pelopnesos. Op het domein in de buurt van het dorp Gymno wordt voornamelijk de druif Agriorgitiko gekweekt. In de buurt van het dorpje Argos ligt het grootste domein en ook het centrum van het bedrijf. Inheemse druiven zoals Agriorgitiko, Moschofilero, Rhoditis en Kydonitsa groeien er samen met vreemde rassen zoals Syrah, Merlot, Cabernet Franc, Viognier en Chardonnay op de heuvels en hellingen. Het terroir is arm maar zeer gevarieerd, gaande van klei, rotsachtige ondergrond tot zandbodem op een hoogte tussen 100m en 350m. Met een productie van 700 000 flessen per jaar biedt Domaine Skouras zowel dagelijkse wijnen als echte topwijnen. Domaine Skouras werd in 2009 uitgeroepen tot ‘Winery of the Year’ door het magazine ‘Wine & Spirit’ uit New York. Het enthousiaste team van oenologen en specialisten ontvangt u met veel plezier voor een rondleiding op één van de bekendste wijndomeinen uit de Peloponesos.

Argyros Winery Atlantis 2018.
IGP Cycladen.

Land :Griekenland
Streek : Santorini
Druif:90% Assyrtico, 5% Athiri, 5% Aidani
Oogstjaar: 2018.
Alcoholgehalte: 13%
Type wijn: Wit.

Wijngaarden: De wijngaarden van Argyros bevinden zich in Exo Gonia op een hoogte van 35 – 150m, gericht naar het zuidoosten. De pluk gebeurt tussen 10 en 25 augustus.
Vinificatie: Klassieke witte vinificatie. De Assyrtico druif zorgt voor het karakter, Aidani voor de frisheid en Athiri geeft fruitige toetsen.
Beschrijving : Lichte goudgele kleur. Discreet in de neus met toetsen van citrus. De beperkte opbrengst per rank zorgt voor body en structuur. Gastronomie: schaaldieren, zeevruchten en vis. Te serveren op een temperatuur van 8 – 10 °C. Bewaarpotentieel: 2 – 3 jaar.

De Argyros Winery werd opgericht door Giorgos Argyros in 1903. Het domein is gelegen in Episkopi – Santorini. Oorspronkelijk was het domein slechts 5 hectare groot. Mathew en Yiannis Argyros, zoon en kleinzoon, bouwden het domein uit tot 65 hectare. Sinds 1974 runt Yiannis Argyros het familiebedrijf. Hij combineerde de eeuwenoude tradities met de moderne technieken om nog betere resultaten te behalen. Argyros past de typische ‘Kouloura’ techniek toe, waarbij de ranken verweven worden in de vorm van een kransvormige mand die in onmiddellijk contact staat met de vulkanische bodem. De druiven groeien aan de binnenkant van ‘de mand’. Op deze manier worden de druiven beschermd tegen de sterke wind, de droogte en het schadelijke vulkanisch zand en kunnen zij optimaal gebruik maken van de vruchtbare bodem.

Alpha Estate Malagouzia 2018.
Vin de Pays Florina.

Land :Griekenland
Streek :Amyndeon.
Druif:100% Malagouzia.
Oogstjaar: 2018.
Alcoholgehalte: 13%
Flesinhoud: 0,75L
Type wijn: Wit.

Wijngaarden: De wijnranken groeien in een semi-continentaal klimaat met veel sneeuw in de winter. Fris klimaat met koude nachten en droge zomers. Het hele jaar door waait er een Noord-Oosten wind. De bodem bestaat uit zavel en zand. De oogst gebeurt manueel in September.
Vinificatie : Schilmaceratie en koude maceratie bij gecontroleerde temperatuur in inox vaten. Wijn blijft op de droesem gedurende 2 maanden.
Beschrijving: Briljante lichtgele kleur met groene reflecties. In de neus: levendige aroma’s van bloemen en limoen, eigen aan de druivensoort met lichte kruidige toetsen.Rond en zacht in de mond met een evenwichtige finesse. Klassewijn et lange afdronk.

Het Alpha Estate Wijndomein is gelegen in het Noordwesten van Macedonië (Noord Griekenland), te midden van een prachtige omgeving, op een hoogte van 620 - 680 m en in de onmiddellijke nabijheid van de meren van Vegoritida. Wijnmaker Makis Mavridis en oenoloog/ wijnmaker Angelos Iatridis bundelden hun krachten met slechts één doel voor ogen: Griekse wijnen internationaal bekend maken. Respect voor de omgeving, het toepassen van de beste technieken in de druiventeelt en de meest moderne processen voor het maken van wijn, in combinatie met hun kennis, ervaring en natuurlijk ook menselijke factor maken van hun wijnen het Alpha label waardig.

Domaine Skouras Saint George 2016.
AOC Nemea.

Land :Griekenland
Streek :Peloponesos.
Druif:100% Agiorgitiko.
Type wijn: Rood.
Oogstjaar: 2016.
Alcoholgehalte: 13,5%

Wijngaarden :De wijngaarden bevinden zich in de AOC streek Nemea op een hoogte van 650m. Het Middellandse Zee klimaat is typisch voor deze streek. Vochtige winters, warme, droge zomers en veel zon, het gehele jaar door. De druiven worden manueel geplukt in kleine kistjes en dit omstreeks midden september.
Vinificatie : Alcoholische fermentatie in inox vaten bij een gecontroleerde temperatuur van 23°C. Rijping op Franse eiken vaten (2de gebruik) gedurende 12 maanden. Na het bottelen blijft de wijn nog 2 maanden op het domein.
Beschrijving :Diep donkere rode kleur. In de neus: gerijpt rood fruit met toetsen van anijs en kruiden (zoals kruidnagel en kaneel). Elegante textuur, medium body, evenwichtige aciditeit en rijpe tannine. Half lange afdronk met overheersend rood fruit en verfijnde vanille en zwarte peper.

Domaine Skouras is ontstaan in 1986. De eigenaars, Mr. George Skouras, beschikt over 2 domeinen in de Pelopnesos. Op het domein in de buurt van het dorp Gymno wordt voornamelijk de druif Agriorgitiko gekweekt. In de buurt van het dorpje Argos ligt het grootste domein en ook het centrum van het bedrijf. Inheemse druiven zoals Agriorgitiko, Moschofilero, Rhoditis en Kydonitsa groeien er samen met vreemde rassen zoals Syrah, Merlot, Cabernet Franc, Viognier en Chardonnay op de heuvels en hellingen. Het terroir is arm maar zeer gevarieerd, gaande van klei, rotsachtige ondergrond tot zandbodem op een hoogte tussen 100m en 350m.Met een productie van 700 000 flessen per jaar biedt Domaine Skouras produceert zowel dagelijkse wijnen als echte topwijnen en werd in 2009 uitgeroepen tot ‘Winery of the Year’ door het magazine ‘Wine & Spirit’ uit New York. Het enthousiaste team van oenologen en specialisten ontvangt u met veel plezier voor een rondleiding op één van de bekendste wijndomeinen uit de Peloponesos.

Papaioannou - Ktima Papaioannou 2014.
AOP Nemea.

Land :Griekenland.
Streek :Nemea - Peloponesos.
Druif:100% Agiorgitiko.
Type wijn: Rood.
Oogstjaar: 2014.
Alcoholgehalte: 13%

Wijngaarden:De wijnranken bevinden zich op een privé domein van 57ha. De bodem bestaat uit leem en grind. Het klimaat wordt gekenmerkt door gematigde temperaturen en weinig neerslag. Vinificatie:Klassieke rode vinificatie. De wijn rijpt gedurende 12 maanden in eiken vaten en evolueert verder in de fles gedurende 6 maanden. Deze wijn kan nog ruim 10 jaar bewaard worden. Beschrijving: Rijke aroma’s van rood fruit, boter en karamel. Evenwichtig en afgerond in de mond.

Thanasis Papaioannou, de stichter van Estate Papaioannou, was één van de eerste Griekse wijnproducenten die het idee volgde dat elke wijn de specifieke karakteristieken moest behouden, die gelinkt zijn aan de druivensoort, de bodem, de positie van de wijnrank en de procedures die toegepast worden door de producent. Hij was dan ook aanhanger van de bio-wijnen. Estate Papaioannou bezit wijngaarden in verschillende streken van Nemea en kweekt er verschillende druivensoorten, al naargelang de samenstelling van de bodem. Momenteel volgt zijn zoon, Giorgos in zijn voetsporen. Hij streeft ernaar om de kwaliteit van de wijn continu te verbeteren en wordt er volop geëxperimenteerd met nieuwe wijnsoorten.

Alpha Estate Axia 2016.
AOP Florina.

Land :Griekenland
Streek :Macedonië (Noord-Griekenland).
Druif:50% Xinomavro, 50% Syrah.
Oogstjaar: 2016.
Alcoholgehalte: 13.5%
Type wijn: Rood.
Prijzen: ‘Winery of the Year 2013’

Wijngaarden : De wijnranken bevinden zich op een hoogte van 620 – 710m en groeien in een semi-continentaal klimaat. Koude nachten, veel neerslag en sneeuw in de winter terwijl de zomers eerder droog zijn. Het hele jaar door waait er een Noord-Oosten wind. De bodem bestaat uit zavel en zand. De oogst gebeurt manueel in kleine kistjes gedurende de periode van september (voor de Syrah druiven) en oktober (voor de Xinomavro).
Vinificatie: De druiven worden gekneusd en niet geplet. Koude schilmaceratie. Alcoholische gisting met een progressieve verhoging van de temperatuur. De wijn blijft gedurende 7 maanden op de droesem met regelmatige ‘bâtonnage’.De rijping gebeurt gedurende 9 maanden in Franse eiken vaten en 15 maanden op de fles.
Beschrijving : Prachtige rood paarse kleur. In de neus: complex boekt van leer en kruiden (vanille, peper, kruidnagel) met toetsen van rijp wild fruit. Mondvullend, toetsen van vanille en hout. Ronde tannine, evenwichtige aciditeit. Lange afdronk met aroma’s van kweepeer.

Het Alpha Estate Wijndomein is gelegen in het Noordwesten van Macedonië (Noord Griekenland), te midden van een prachtige omgeving, op een hoogte van 620 - 680 m en in de onmiddellijke nabijheid van de meren van Vegoritida. Wijnmaker Makis Mavridis en oenoloog/ wijnmaker Angelos Iatridis bundelden hun krachten met slechts één doel voor ogen: Griekse wijnen internationaal bekend maken. Respect voor de omgeving, het toepassen van de beste technieken in de druiventeelt en de meest moderne processen voor het maken van wijn, in combinatie met hun kennis, ervaring en natuurlijk ook menselijke factor maken van hun wijnen het Alpha label waardig.

Gaia Estate Ritinitis Nobilis.
Appellation traditionnelle Retsina.

Land :Griekenland
Streek :Peloponesos.
Druif:Roditis.
Alcoholgehalte: 12%
Type wijn: Retsina.

Vinificatie: Klassieke witte vinificatie in inox vaten, gevolgd door een lichte schilmaceratie om extra aroma’s te onttrekken.
Beschrijving:Deze Retisna wordt beschouwd als de koning der Restina-wijnen. De ranken hebben een beperkte opbrengst en het hars komt van de Pinus Halpensis –dennen die op het domein gekweekt worden. Verfrissende en verrassende wijn, perfect in balans; aroma’s van citrusvruchten en eucalyptus, delicaat verweven met de fijne harssmaak. Aroma’s van munt in de afdronk.

Het wijndomein Gaîa werd opgericht in 1994. Hun doel was en is nog steeds om de Griekse druivensoorten ten volle te benutten bij het maken van kwaliteitswijnen. Gaîa heeft 2 wijndomeinen, één op Santorini en het hart van het bedrijf ligt in Nemea, Peloponesos. 40% van hun opbrengst wordt geëxporteerd naar zowel Europa, als Noord-Amerika, Australië en Brazilië. De wijnen van Gaïa hebben de voorbije jaren reeds verschillende prijzen gewonnen, zowel in Griekenland als in het buitenland.