Loch Lomond Group

Bezoek gehad van Donald Mc Lellan, International Sales Manager van Loch Lomond Group. Opnieuw kennis gemaakt met de whisky's van Loch Lomond en Inchmurrin (Highlands) en Glen Scotia uit Campbeltown. Normaliter zal een Schotse Brand Ambassador van de groep aanwezig zijn op onze Opendeur 'Ontmoet de wijn- en spritsmaker' om jullie te laten kennis maken met deze interessante whisky's. Momenteel is reeds een groot aantal van deze whisky's beschikbaar bij B&CO.

In Maart 2014 nam een groep investeerders rond Colin Matthews de Loch Lomond Distillers Company en haar eeuwenoude historiek over. Littlemill zag het daglicht in 1772, Loch Lomond zou rond 1814 ontstaan zijn en Glen Scotia rond 1832. Het assortiment bestaat uit Single Malt Whisky van Loch Lomond, Inchmurrin, Glen Scotia en Littlemill. Van deze laatste distilleerderij wordt enkel exclusieve en oude whisky op de markt gebracht. Momenteel is dit Littlemill 1990 25 Years, uitgebracht op 1500 exemplaren. Nog enkele flessen beschikbaar.

De distilleerderij van Loch Lomond is gevestigd in gebouwen die eerder van een oude verffabriek waren geweest. De huidige distilleerderij is gesloten geweest tussen 1984 en 1987. Hij is gerestaureerd door Glen Catrine Bonded Warehouse, een onafhankelijke bottelaar en blender uit de buurt. De naam Loch Lomond als whisky is vooral bekend vanwege Kuifje, gezien het de favoriete whisky is van kapitein Haddock.De Loch Lomond Distillery is een van de weinige distilleerderijen die het hele proces van whisky maken zelf doet. Ze produceren er eveneens Inchmurrin en Glengarry.

Loch Lomond Reserve Premium Blended Blend van malt en grain whisky.
Mooie evenwichtige whisky met zachte finish.

Loch Lomond Signature Blended Deluxe blend op basis van malt en grain whisky gerijpt op first fill eiken vaten. Na een geduldige rijping van de basiswhisky's wordt er geblend. Deze komt vervolgens terecht in een Solera-systeem met Bourbon casks en Oloroso Sherry casks.

Loch Lomond Original Single Malt Elegante, full bodied whisky die heel zacht en elegant is. Licht toetsje peat.

Loch Lomond Single Grain Unieke Single Grain enkel en alleen gemaakt van gerst, normaliter enkel voorbestemd voor Single Malt. Distillatie in een Coffey-Still (kolomdistillatie).
Veel fruitige toetsen van appel, peer en toffee.

Inchmurrin is een merk van Loch Lomond en vernoemd naar een eiland in het meer Loch Lomond. De distileerderij ligt op de grens van de Highlands en Lowlands. De whisky's van Inchmurrin worden geproduceerd op de site van Loch Lomond volgens de Speyside-stijl : fruitig en verfijnd.

Inchmurrin Madeire Finish Single Malt. Eerste 10 jaar op Bourbon casks, finsh gedurende 2 jaar op Madeira casks. Fruitig karakter van perzik en peer, wat marsepein, nootmuskaat en een droge lang finish, waarin eik de hoofdrol speelt.

Inchmurrin 12 Year Single Malt Gerijpt op Bourbon en Virgin Oak.
Sterk oaky, fruitig en verfijnd.

Inchmurrin 18 Years Single Malt Gerijpt op Bourbon en vrigin Oak. Opnieuw een sterk oaky karakter met hinst van zomergras, tropisch fruiten zesty citrus toetsen.

Glen Scotia heeft een lange geschiedenis van faillissementen en doorstarts. De distilleerderij werd in 1832 opgericht door de familie Galbraith. De familie verkocht de distilleerderij in 1919 aan West Highland Malt Distillers. Deze ging in 1924 failliet en Glen Scotia ging over op Duncan MacCallum. De distilleerderij werd in 1928 gesloten. In 1933 werd de productie opnieuw opgestart en tot 1984 werd er Glen Scotia geproduceerd. Het bedrijf heropende in 1989, maar de productie werd in 1994 opnieuw gestaakt toen de distilleerderij in handen kwam van Glen Catrine Bonded Warehouse Ltd. In 2000 werd Glen Scotia opnieuw opgestart met werknemers uit de distilleerderij Loch Lomond. Het maakt nu deel uit van de toch wel ambitieuze Loch Lomond-groep.

Glen Scotia is dus naast Springbank en Glengyle één van de drie dstilleerderijen die Campbeltown rijk is. Ter info, ooit waren er 28 whiskystokers op dit schiereiland. Water wordt gehaald uit het Chroshill Loch en uit boorputten die tot 20 meter diep gaan. Jaarlijkse productie : 100.000 liter. Er wordt gedurende 3 à 4 maanden geproduceerd per jaar.

Glen Scotia Double Cask. Klassieke Campbeltown Whisky gerijpt op first fill Bourbon en Pedro Ximenez Sherry vaten. Perfect evenwicht tussen rijke spicy toetsen met zee-invloed en vanille.

Glen Scotia Victoriana. 15 jaar oude selectie van de beste vaten. 51,5°. Zeer mondvullende krachtige whisky, zonder de 51,5° duidelijk naar voor te brengen. In zijn sterkte, heel verfijnd.

Glen Scotia 15 Years Gerijpt op 2nd en 3td fill Oloroso Sharry vaten. Vanille, krachtig elegant, kruidigheid.