Domaine Lafage Roussillon

Jean-Marie Lafage komt van een wijnbouwersfamilie en studeerde Oenologie. Tijdens zijn studies leert hij zijn echtgenote Eliane kennen (ook een oenologe dus) en samen doen ze ervaring op in het buitenland (Californië, Australië, Zuid-Afrika, Chili). Na een paar jaar willen ze natuurlijk hun droom verwezenlijken om een eigen domein op te richten. Eerst kopen ze wijngaarden en later neemt Jean-Marie het familiale domein over. Met hun ervaring, technische bagage, passie en energie kan het natuurlijk niet mislukken.

PARKER POINTS

Witte wijnen
Centenaire 2016 : 90/100
Grande Cuvée Blanc : 90-92/100
Rode wijnen Narassa 2015 : 91-93/100
Nicolas 2015 : 92/100

Jean-Marie Lafage.

Wijn gemaakt op basis van Grenache Blanc, Grenache Gris en Roussanne gekweekt in wijngaarden met 'Galets roulées', grote ronde stenen. De wijnstokken zijn gemiddeld 90 jaar oud. Druiven worden in 2 keer geplukt. Traditioneel gevinifieerd. 70% van de assemblage op inox en sur lie gedurende 4 maanden. De resterende 30% op nieuwe Franse eik gedurende 4 maanden met bâtonnage. In de neus wat mineraliteit, vailletoetsje en rijp fruit (peer, witte perzik). Rijk in de mond met mooie zuren, citrustoetsen, wit fruit. heel lange afdronk. Parker : 90-92 - Coup de Coeur Guide Hachette 2016.

80% Grenache Blanc en 20% Roussanne. In het late voorjaar wordt een groene pluk gedaan. De druiven worden handmatig geplukt en ondergaan een koude maceratie die gevolgd wordt door een temperatuur gecontroleerde fermentatie aan 16 °C. Deze wijn biedt een mooie mineraliteit en levendigheid. Hij bezit een goede balans en is evenwichtig. De Grenache Blanc komt van een perceel dicht bij het dorp Maury in de vallei van Agly. De Roussanne komt van een perceel dicht bij de zee. De bodem bestaat voornamelijk uit klei en kalksteen met kiezels. Het rendement bedraagt 40 hl/hectare. Robert Parker : 89-91/100

Deze Nicolas is gemaakt van 100% oude Grenache Noir (leeftijd 65 jaar). Heel rijp geplukt in Oktober. Vinificatie aan lage temperatuur voor een perefect extractie. Rijping op houten vaten gedurende 10 maanden. Elk jaar wordt 20% vernieuwd. Schitterende rode kleur. Intense aroma's van geconcentreerd rood en zwart fruit. Rijk, rond en geconcentreerd in de mond. Zijdeachtige tannines in combinatie met tonen van cassis, framboos, zwarte bes,... Mooie afdronk. Bewaarpotentieel 2/3 jaar.

Narassa is een heel recent nieuwe cuvée van Lafage gemaakt van Grenache en Syrah, afkomstige van een ondergrond met zwarte schistes. Gemiddelde leeftijd van de druivenstokken is 60 jaar. Druiven worden geplukt met een lichte 'overrijpheid'. Wijn gemaakt in de stijl van een 'Ripasso' uit Valpolicella. Traditionele vinificatie. Zo bekomt men een zwoele rode wijn met het lichtzoete kersenfruit van de Grenache en rijpe, fluwelige tannines. Een smaakbom ! Ideaal bij stevige vleesgerechten.