Onder de naam Zio Porco Vini (Tegendraadse wijnen) produceert Marco Giovanni Zanetti zijn eigen punk-wijnen. Opgevoed in gezin van wijnlovers, wil hij zelf ook zijn eigen wijn maken. In 2007 proeven we zijn eerste wijn. Ook heeft Marco Giovanni een speciale voorliefde voor een oud inheemse druivensoort Marzemino. Zijn 3 ha wijngaarden liggen in en rond Bassano del Grappa in Veneto. Alle wijnen dragen een naam die kan worden gelinkt aan Porco (=varken). Prachtig wijnhuis met wijnen in nieuwe stijl. Rock & Roll in jouw glas 🤘🏻.

De witte wijn wordt gemaakt van de druivensoorten Vespaiolo, Garganega en Friulano. Handmatige oogst op het juiste moment bepaald door de druif zelf, namelijk als de perfecte balans tussen suiker en zuren bereikt is. Gisting op lage temperatuur en op inox die op gang komt door inheemse gisten. Na de gisting volgt er nog een rijping ‘sur lie’ voor 3 maand. Dit geeft hem zijn ‘punky’ karakter.
Lichtgeel van kleur. Heeft originele aroma’s van limoen, mandarijn aangevuld met honing en een heerlijke mineraliteit. In de mond vol en zacht met voldoende frisheid. Gevolgd door fruit. De afdronk is lang en heerlijk droog. Maar met een zekere vettigheid die hem zo lekker drinkbaar maakt.

De rode wijn is gemaakt op basis van de inheemse Marzemino Nero angevuld met universele Merlot een Carmenère. De oogst start begin oktober en dit volledig handmatig. In de kelder verwijderen ze de steeltjes waarna een zachte persing. Vervolgens is er een week lang pelcontact. De gisting van deze In Pork Rosso Zio-Porco start met inheemse gisten. Nadien volgt er een spontane malolactische omzetting. De rijping, die zes maanden duurt, gebeurt zowel op inox als op kleine eikenhouten vaten. Na de rijping is er een zeer lichte filtering gevolgd door de botteling. De kleur van de In Pork Rosso Zio-Porco is helder robijn rood. Aroma’s van cassis en zoete kersen, soepele tannine en een blijvend sappig. Het vervolg is een fijne wijn die licht gekoeld kan geschonken worden.

Tenslotte heb je nog de leuke rosé eveneens gemaakt van Marzemino Nero in combinatie met Pinot Noir. Heerlijk fruitige rosé met combinatie fruit met bloemige toetsen en een delicate minerlaiteit afkomstig van de vulkanische bodem. Heerlijk als aperitief, bij grillades en Oosterse gerechten.
