Planeta

In Italië dateren de belangrijkste en beroemdste wijnmakerijen van eeuwen geleden, maar Planeta is ontstaan in de vroege jaren 90, toen Alessio en Santi samen met hun beroemde oom Diego Planeta begonnen met het produceren van wijnen in Menfi en Sambuca di Sicilia. Ze werden even later vergezeld door Francesca, dochter van Diego, en verwierven wijngaard sin Noto en in Vittoria, gelegen in de zuidelijke regio van Sicilië. Eindelijk werden onlangs enkele flarden wijngaarden geplant op de flanken van de vulkaan Etna. In het eerste jaar werd de familie bijgestaan door de gerenommeerde wijnmaker Carlo Corino bij het planten van zowel inheemse als internationale druivenrassen. Vooral in de wijngaarden van West-Sicilië experimenteren ze met Chardonnay, Viognier, Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Petit Verdot. En ook de inheemse witte Fiano Grecanico is daar te vinden. In de zuidelijke regio, Noto, Vittoria, focust men voornamelijk op lokale rode druivensoorten zoals Nero d’Avola en Frappato, hoewel we hier ook de zoete Moscato Passito kunnen vinden. De Etna pronkt met de Carricante op vulkanische substraten.
Het succesverhaal begint in het jaar 1995, vooral de Chardonnay werd onmiddellijk geprezen door talloze internationale wijnjournalisten. Een paar jaar later gebeurde hetzelfde met de andere witte topwijn, Cometa (100% Fiano), die nu bijna elk jaar wordt beloond met de hoogste score bij de presentatie van de Gamberro Rosso.
De vier rode wijnen – Burdese, Merlot, Santa Cecilia, Syrah – worden ook regelmatig beloond met prijzen, hoewel de goedkopere Cerasuolo di Vittoria en Plumbago zeer gewilde wijnen zijn voor liefhebbers van typische Siciliaanse wijnen.

Aanbod van deze producent in onze winkel:

Wij gebruiken cookies om het aantal bezoeken op deze website te meten -- Meer info

Waarschuwing

Deze B&CO webshop bevat informatie over alcoholhoudende dranken en is bedoeld voor volwassenen.

Gelieve daarom uw leeftijd te bevestigen:

Hulp nodig?