De Italiaanse immigrant Samuele Sebastiani kwam eind 19e eeuw naar Californië en werd in Sonoma al snel bekend vanwege zijn kwaliteitswijnen met een breed scala aan internationaal bekende druivensoorten. De specialiteiten voor het gebied zijn Chardonnay en Pinot Noir. Maar Sebastiani mag zich ook de pionier van de Cabernet Sauvignon in Sonoma noemen. Ze waren het eerste wijnhuis in de AVA met Cabernet Sauvignon aangeplant.
Het wijnhuis Sebastiani werd opgericht in 1904. Destijds werd het wijnhuis gebouwd in een voor die tijd zeer landelijk gebied, bekend om de landbouw en veeteelt. De landbouwlucht die incidenteel tot aan de kust te ruiken was bij oostenwind werd gekscherend ‘Sonoma aroma’ genoemd. Het waren in die tijd vooral boeren die naar Sonoma kwamen vanwege de goede landbouwgrond en verkoelende omstandigheden vanuit de Amerikaanse westkustlijn. Samuele kwam in eerste instantie niet voor de wijnbouw naar Californië, maar om aan de straten van San Francisco te werken. Begin 20e eeuw was hij ook verantwoordelijk voor de bouw van de landelijke dorpskern van Sonoma, die nu nog steeds in dezelfde hoedanigheid bestaat. In 1904 ging hij daar wijn maken voor de lokale bevolking.
Sonoma bleek niet alleen ideaal voor landbouw in het algemeen, maar nog specifieker ideaal voor wijnbouw te zijn. Het zijn de Pinot Noir en de Chardonnay die het meest profiteren van dit unieke microklimaat, dat zich kenmerkt door de zogeheten Humbold-golfstroom. Maar ook Cabernet Sauvignon speelt hier voor Sebastiani een zeker zo belangrijke rol.
Inmiddels behoort Sonoma tot de meest duurzame en innovatieve wijngebieden van Californië. In de wijngaarden van Sebastiani zie je dat terug in gebalanceerd bodembeleid: compostgebruik wordt gestimuleerd en het gebruik van pesticiden wordt geminimaliseerd. Daarnaast is er een water-management-programma, waarbij de hoeveelheid irrigatiewater wordt verminderd, en een recyclingsprogramma.