Het levensverhaal van Champagne-huis Billecart-Salmon begon in 1818 met het huwelijk tussen Nicolas François Billecart en Elisabeth Salmon. Bijna 200 jaar later, koestert de 7e generatie nog dezelfde filosofie: finesse, evenwicht en elegantie. Gelegen in Mareuil-sur-Aÿ, Billecart-Salmon wordt wereldwijd door sommeliers en grote chefs geroemd om de gastronomische inzetbaarheid en betrouwbaarheid van zijn champagnewijnen.
Billecart-Salmon exploiteert zelf 30 ha wijngaarden, de rest van de benodigde druiven wordt gekocht bij vertrouwde wijnboeren. De chardonnay en pinot noir komen van 1er en Grand Cru wijngaarden in een kring van 20 km rondom de stad Epernay. De pinot meunier komt eveneens van de rechteroever van de Marne, deels van Epernay, deels van Leuvrigny. Bij Billecart-Salmon gaan traditie en moderne technologie hand in hand onder hetzelfde dak. Men is daar bijzonder trots op het traditierijke verleden, maar richt zich ook op het heden en op de toekomst, altijd op zoek naar de allerbeste kwaliteit.
Billecart-Salmon Brut Réserve
Basiscuvée is gemaakt van 40% Pinot Meunier, 30% Pinot Noir en 30% Chardonnay. Traditionele vinificatie. Gebruik van 50 à 60% vin de réserve. Rijping ‘sur lie’ gedurende 30 maanden. Dosage van 8g/l. Fijne bubbels en heel mooie mousse. Aroma’s van vers fruit, rijpe peer en wat florale toetsen. Heel fine aanzet, gevolgd door een intense fraîcheur.
Billecart-Salmon Brut Rosé
Basiscuvée is gemaakt van 40% Chardonnay, 30% Pinot Noir en 30% Pinot Meunier. Deel van de Pinot’s gevinifieerd als rode wijn. Traditionele vinificatie. Assemblage van de verschillende cepages met gebruik van 40% vin de réserve. Rijping ‘sur lie’ gedurende 36 maanden. Dosage van 9g/l. Lichtroze kleur met mooie schittering. Subtiele aroma’s van rood fruit en zeste van agrum. Heel elegante aanzet in de mond, noties van framboos. Heel mooie fraîcheur.
Billecart-Salmon Brut Blanc de Blancs Grand Cru
Topcuvée gemaakt op basis van 100% Chardonnay uit de Grand Cru gemeentes Avize, Cramant, Chouilly, Oger en Mesnil-sur-Oger, allen gelegen in de Côtes des Blancs. Assemblage van wijnen uit 2 verschillende jaren. Mooie aantrekkelijke kleur met een fijne mousseux en delicate bubbeltjes. Aroma’s van gedroogd fruit (amandel, noisette,…) in combinatie met toetsen van fruit met wit vruchtvlees. Heel mooie mousseux in de mond. tonen van briioché en mineraliteit. Fris en elegant.
Billecart-Salmon Brut Sous bois
Volledige vinificatie op hout (eikenhouten vaten van meer als 15 jaar oud) van de drie champagnedruivensoorten Pinot Noir en Meunier en Chardonnay. Netjes verdeeld 1/3e 1/3e 1/3e. Stralend goudgele kleur met goudgele reflecties. Fijn sprankelend. Rijk in de neus met aroma’s van gedroogd fuit, verse citrus en wit fruit in combinatie met boterachtige tonen. Complex. Verkwikkend levendig in de mond. Uitbarsting van smaken : toffee, geroosterde melbroodjes, …. Grote champagne.