HAUT ROC BLANQUANT is genoemd naar een historisch perceel van de wijngaard van Bélair-Monange. De naam vertaalt zich letterlijk naar ‘High White Rock’, wat de geologie van de wijngaard onderstreept. HAUT ROC BLANQUANT is in zeer beperkte hoeveelheden uitgebracht sinds de vintage van 2014 en wordt geproduceerd uit een selectie druiven die vanaf jonge leeftijd charme, elegantie en toegankelijkheid bieden. Soepel, helder en uitnodigend, HAUT ROC BLANQUANT kanaliseert de verfijning van zijn bevoorrechte terroir in combinatie met een verleidelijke, jeugdige, vruchtbare levendigheid.
Château Bélair, dat zijn oorsprong vindt in de Romeinse tijd, wordt al lang beschouwd als een van de allerbeste crus van de regio. Établissements Jean-Pierre Moueix kocht het iconische kasteel in 2008 en doopte het om tot Château Bélair-Monange. De naam ‘Monange’ was naast de letterlijke vertaling ‘mijn engel’ de meisjesnaam van de moeder van Jean-Pierre Moueix, Anne-Adèle, de eerste Moueix-vrouw die Saint-Émilion haar thuis noemde. In 2012 werd Château Magdelaine, een aaneengesloten Premier Grand Cru Classé aangekocht door Ets. Jean-Pierre Moueix werd in 1952 samengevoegd tot Château Bélair-Monange.
Château Bélair-Monange combineert de terroirs van de meest bevoorrechte locaties van de appellatie: de kalksteen van de centrale plateaus, gelegen op het hoogste punt van Saint-Émilion, biedt frisheid, mineraliteit en delicate, aanhoudende aromaten, terwijl de dichte, blauwe klei van de hellingen intensiteit, lengte en een unieke elegantie aan de wijnen geeft.
De drie wijnen van Château Bélair-Monange genieten van nauwgezet wijngaardwerk, uitgevoerd met respect voor het milieu, gevolgd door een handmatige oogst zodra de druiven de optimale rijpheid hebben bereikt. De vinificatie vindt plaats in betonnen en roestvrijstalen vaten, waar de maceratie en extractie voorzichtig en afgemeten zijn om het fruit de hoogste expressie te geven. De wijnen worden vervolgens gerijpt in Franse eikenhouten vaten.