Bôtan Distillery is een smaakinstituut van non-alcoholische distillaten in Schoten. Ze kweken en distilleren zelf kruiden en bloemen gedreven door tijd, terroir en vakmanschap. Botan maakt natuurlijke non-alcoholische distillaten (nog aan te vullen met tonic), wyne en mocktails van Belgische bodem. Tegenwoordig worden deze producten ingezet door gastronomische restaurants als alternatief bij hun gerechten, aangezien het zich zeer goed leent tot foodpairing.
Natuur en technologie
Ze besloten een andere aanpak te kiezen en stapten uit het geïndustrialiseerde referentiekader van sterke dranken. De gedistilleerde dranken bevatten geen industriële aroma’s, geen conserveringsmiddelen en geen suikers. Bovendien slaan ze het industriële proces van de-alcoholisatie over.
Om dit te bereiken, keerden ze terug naar de natuur. Samen met culinair kruidendokter W. Maes bestudeerden ze kruiden, bloemen en specerijen van over de hele wereld. Ze analyseerden de moleculaire structuur en de aanwezigheid van natuurlijke bewaarmiddelen. En door het ontwikkelen van een baanbrekende vloeistoftechnologie, hebben ze een nieuwe categorie N/A sterke dranken gecreëerd.
Maar wat is dat nu eigenlijk ‘wyne’?
Botanical wynes eren dezelfde belangrijke pijlers als traditionele wijnen: erfgoed, vakmanschap en authenticiteit. Complexe en gelaagde smaken worden ontworpen op basis van zorgvuldig gedistilleerde kruiden gecombineerd met sap van wijnduiven en een verscheidenheid aan andere vruchten. Botanical wynes heeft niets te maken met het industriële proces van alcohol verwijderen, er is enkel een nabootsing van de smaak.
Readymade mocktails van gastronomisch niveau
De mocktails zijn zeer geconcentreerd van smaak en een leuk, creatief alternatief op een klassiek aperitief die bovendien reeds klaargemaakt is. Voor degene die van wat meer kick houden: ‘alcoholify’ de mocktail met 3 cl van de bijpassende spirit.