Zuid-Afrika Discovery Trip Dag 1

Na een reis van 19h via Wenen en Zimbabwe arriveerden we in Paarl op het eerste wijndomein van de trip.

VREDE EN LUST

Vrede en Lust heeft een zeer rijk verleden van meer dan 300 jaar. Het startte al in 1686, zelfs met een Vlaming in de hoofdrol. Jacques de Savoye was een textielondernemer uit Gent die bankroet ging en door religieuze fanatiekelingen werd verbannen waardoor hij eerst naar Middelburg (Zeeland) verhuisde en nadien naar de Kaap, aan de voet van Drakenstein. Het is daar dat hij de boerderij oprichtte, nooit wetende dat deze zoveel geschiedenis zou gaan schrijven. In 1996 nam de familie Buys de Winery-farm over en realiseerde er enorme investeringen in de wijngaarden en in hospitality, want je kan er terecht in hotel en diverse restaurants. Een aanrader dus !!

Op vandaag is Vrede en Lust een modern wijnbedrijf geleid door de zeer bekwame jonge wijnmaakster Karlin Nel, bijgestaan door Annette Human verantwoordelijk voor het wijngaardbeleid.


Vrede en Lust is een up-to-date moderne Winery geworden onder impuls van bovenvermelde drie personen. Het adembenemende wijndomein van 70 hectare in Simondium (Paarl) en gelegen aan de voet van de Simonsberg, is sinds 1996 in familiebezit en wordt beheerd, met respect voor de nobele wortels en voortbouwend op meer dan 335 jaar erfgoed. Hier zijn de wijngaarden gelegen tussen 150 en 280 m aan de Noordkant van de Simonsberg met heel diverse ondergrond (Table Montain Sandstone; Graniet, …). Hier staan aangeplant : Syrah, Cabernet Sauvignon, Malbec, Petit Verdot, Pinotage en Grenache voor de Rode wijnen. Chardonnay en

In 2005 kocht Vrede en Lust de 90 hectare grote boerderij Casey’s Ridge in Elgin een cool-climate area. Gelegen naast een grote watermassa in de Kogelberg-biosfeer, wordt het beschouwd als de meest flora-diverse UNESCO-biosfeer ter wereld. Cool climate want gemiddeld 6 à 8 graden lagere gemiddelde temperatuur. 60 Ha wijngaarden beplant met Chenin, Semillon, Pinot Grigio, Viognier, Malbec, Merlot en Cabernet Franc.

Na de prachtige rondleiding op het domein genoten we een exquis dinner perfect gepaird met volgende 8 wijnen : Sarah Bubbly 2022, Kogelberg Chenin Blanc 2022, Viognier 2023, Early Mist Riesling 2022, Barrique 2021, Cabernet Franc 2019, Malbec 2022 en Boet Erasmus 2019 :

Mijn favorieten :

  • Early Mist Riesling 22 : Reductief gemaakt op basis van Cool-climate-druiven uit Elgin. Heel mooie levendige witte wijn met de nodige fraîcheur, die zorgt voor evenwicht in combinatie met het klein beetje restsuiker ad 7,0 gr/l
  • Kogelberg Chenin Blanc 22 : druiven afkomstig van een Single Vineyard in Elgin, Onderging een houtrijping van 10 maand op Franse eikenhouten vaten van 225 en 500 liter. Zeer Goed met mooie fraîcheur.
  • Barrique 21 : Witte Bordeaux blend op basis van 90% Sémillon en Sauvignon. Alcoholische gisting op eik. Erna bewaring sur lie. Rijke en complexe wijn, elegant evenwichtig met mooie mineraliteit.
  • Boet Erasmus 2019 : Bordeaux blend met meer den de helft Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot en Malbec. 16 à 18 maand gerijpt op franse eik waarvan 35% nieuw. Heerlijke wijn met finesse, harmonie, toetsen van zwarte bessen, cassis, koffie, zwarte chocolade afgerond met een toasty touch en mooie geïntegreerde zachte tannines. Topper.

Na een mooie nabespreking, moe maar voldaan gaan slapen. Morgen wacht oa ‘beste ontbijt ter wereld’ en een super-ontvangst bij de buren van Babylonstoren, het schitterende domein Delaire Graff in Stellenbosch om te eindigen in een gezellige farm in Sommerset met de wijnhuizen Arbeidsgenot, en Truter Family Wines.

To be continued 😉

Facebook
LinkedIn
Email

Bezoek B&Co voor advies op maat, voor topkwaliteit tegen een correcte prijs én dit in elke prijscategorie. B&Co is horeca partner en specialist op vlak van relatiegeschenken. In onze aangename conceptstore met industriële look vindt u een ruim aanbod kwalitatieve wijnen, sterke dranken, gins en tonics en cocktails.
Meer over B&Co…

B&Co Instafeed

Probeer deze eens!

Volg een opleiding bij ons

In onze nieuwe conceptstore hebben we een polyvalente ruimte die we ook als opleidingslokaal gebruiken. Via de ‘B&CO Academy’ kunnen wij je nog beter informeren over de wondere wereld van wijnen en spirits.
Lees verder

Wij gebruiken cookies om het aantal bezoeken op deze website te meten -- Meer info

Waarschuwing

Deze B&CO webshop bevat informatie over alcoholhoudende dranken en is bedoeld voor volwassenen.

Gelieve daarom uw leeftijd te bevestigen:

Hulp nodig?