Zuid Afrika Discovery Trip Dag 3

Schitterende road-trip via Franschhoek, de Theewaterskloof naar de Hemel-en-Aarde-Vallei. Van zonnig weer met blauwe lucht naar misty, windy en koele omstandigheden en 10 graden kouder. Van cool climate gesproken …. We komen terecht bij een topdomein met de topwijnmaker Kevin Grant.

ATARAXIA WINES

Op korte afstand van het kust plaatsje Hermanus ligt de Hemel-en-Aardevallei en de claim is terecht. Het landgoed van Ataraxia bevindt zich op een bijzonder hemels stuk land onder een toren hoge bergtop van de Babylonstoren. Naast zijn niet aflatende schoonheid, is Ataraxia de thuisbasis van enkele van de meest spectaculaire terroirs die Zuid-Afrika te bieden heeft. De 47 Ha wijngaarden , met hun nabijheid tot de Zuid-Atlantische Oceaan, verhoogde aanplant en overwegend op het zuiden gerichte (koele) hellingen creëren het ideaal voor het telen van koelere en klimaat vriendelijke druiven. Ondergrond is zeer divers : Kaapse zandgesteente, wat vulkanisch gesteente, klei, …. De neerslag bedraagt 850/900 mm op jaarbasis wat naar Zuid-Afrikaanse normen veel is. och is de volledige wijngaard voorzien van een drip-irriagtie-systeem op graviteit (maw zonder pompen). Kevin Grant zei hierover : ‘If grapt need water , we need to give them water’. Op de witte wijnen wordt geen malolactische gisting toegepast doch wel op de rode.

Ataraxia is Grieks voor “een serene gemoedstoestand, vrij van zorgen en preoccupatie” – een gemoedstoestand die winemaker Kevin Grant en zijn vrouw Hanli hopen over te brengen op de internationale klanten die hun prachtig landgoed bezoeken of elders van hun wijnen genieten. Vier wijnen vormen het assortiment van Ataraxia: een strakke niet-houtgelagerde cool climate sauvignon blanc, een houtgelagerde chardonnay, een pinot noir en de rode Serenity, een unieke Zuid- Afrikaanse blend van pinotage en de ouders pinot noir en cinsault. Sinds kort is ook de chardonnay Earthborn beschikbaar, de eerste biologische wijn van Ataraxia die onmiddellijk 95 punten kreeg van Master of Wine Tim Atkin! Hier worden echte terroir-wijnen gecreëerd.

De uiterst getalenteerde wijnmaker Kevin Grant gaf ons een formidabele masterclass in wijntechnieken en begeleide ons in zijn buitengewoon wijngamma dat een ware ontdekking voor iedereen was. Voor mij een hoogtepunt in deze SAF Discovery Trip. We degusteerden volgende wijnen : Ataraxia (AT) Sauvignon Blanc 22, AT Chardonnay 23, AT Chardonnay Earthborn Bio 22, AT Chardonnay Skin Fermented 22, AT Pinot Noir Earthborn 22, AT Pinot Noir Whole Bunch 22, AT Pinot Noir 18, AT Serenety 20 en Marroquin Cinsault 22.

Chardonnay-wijn gemaakt volgens de black method waarbij het ongefermenteerde sap snel en agressief met een pomp gemengd wordt waardoor het aan zoveel mogelijk zuurstof wordt blootgesteld. Hierdoor wordt door de fenolen uit de druivenschillen die in het sap aanwezig zijn zuurstof opgenomen totdat ze diepbruin van kleur worden. Tijdens de vatrijping stabiliseert de kleur. `

Mijn favorieten :

Dit is een topwijnhuis, waarbij keuzes maken moeilijk is…. maar toch :

 • Ataraxia Sauvignon Blanc 22 : SB afkomstig van sandstone bodems. Reductieve vinificatie. Klassieke SB stijl Maw geen drassige groen stijl. Zeer preciese en cleane witte wijn met mooi fruit, wat ziltigheid in combinatie met een mooie mineraliteit.
 • Ataraxia Chardonnay 23 : Druiven afkomstig van de ‘makkelijkere’ bodems met kiezel en klei. Wijn geverifieerd en 11 maand gerijpt op 2e jaars eikenhout uit Bourgogne. Resultaat is een wondermooie wijn : schitterende kleur, buttery toasty notes, perfecte integratie van het hout. Frisse zuren, beetje ziltigheid en mineraliteit. Opnieuw een perfect alternatief voor de dure Bourgogne-wijnen !
 • Ataraxia Earthborn Chardonnay 22 : Druiven afkomstig van de complexere bodems die volledig biodynamisch zijn. Vinificatie en 10 maand rijping op eik uit Bourgogne waarvan 15% nieuw. Hierdoor komt het hout er beter door alhoewel toch zeer goed geïntegreerd. Toasty notes. Machtig mooi gestructureerde wijn met veel fraîcheur, mineraliteit, veel diepte en een heel lange afdronk. TOP !
 • Ataraxia Serenity 20 : Unieke blend van Pinotage met de ‘ouder’-druiven Pinot Noir en Cinsault. Pinotage is een typisch Zuid Afrikaanse druivensoort ontwikkeld aan de Universiteit van Stellenbosch. Kevin Grant noemt deze wijn zijn whispering wine omwille van het ‘charming’-profiel van deze wijn die traditioneel geverifieerd werd met 11 maand rijping op eik/
 • Ataraxia Pinot Noir 18 : Traditionele Bourgondische vinificatie op hout met 11 maand rijping op Franse eiken vaten van 225 liter. Heel zachte elegante wijn met aroma’s van bessen en een subtiele rokerigheid. Heel mooi in evenwicht met lange afdronk.

En nu een korte trip naar de kust rond Hemanus naar een ‘Lagoon Wine Estate’ :

BENGUELA COVE

Dit luxe wijnlandgoed in Hermanus met zicht op de Atlantische Oceaan is adembenemend! Dichter bij de oceaan is onmogelijk! De wijngaarden van Benguela Cove liggen vlakbij Hermanus waar u walvissen kan spotten. Deze regio staat bekend als Walker Bay. De uitzonderlijk dichte nabijheid van de zee en de unieke licht winderige omstandigheden verkorten de scheuten van de wijnstokken en zorgen voor kleinere bladeren en druiven. Dit verhoogt de kwaliteit van de druiven. Het terroir is rijk aan klei en calcium.

De wijngaarden van Benguela Cove profiteren van de unieke omstandigheden van de locatie van het landgoed aan de rand van de oceaan, aan de zuidkust van Zuid-Afrika. De zuidoostelijke zeebries wordt gekoeld door de Benguela-stroom die uit Antarctica stroomt. Deze afkoeling na de warme zomerdagen is welkom en zorgt ervoor dat de wijnstokken ’s nachts even kunnen bekomen. De bovengemiddelde regenval zorgt voor natuurlijke irrigatie en wijnbouw in perfecte omstandigheden. Het landgoed produceert een reeks bekroonde wijnen van sauvignon blanc, chardonnay, sémillon, viognier, cabernet sauvignon, merlot, shiraz, cabernet franc, petit verdot, pinot noir, malbec en mourvèdre. De wijnen waren stuk voor stuk subliem en dat is ook in de Platter’s Guide gebleken… Alle wijnen van Benguela Cove behalen 4 of 4,5 sterren !!! Aan ons om de proef op de som te nemen 😊

Na een tocht door de wijngaarden met een soort van safari-mobiel en een bezoek aan de super verzorgde chai belandden we in het prachtige proeflokaal met brandende open haard. Cool climate hé …..

We proefden een pak wijnen …. : MCC Cuvée 58, MCC Cuvée 58 Rosé, Lighthouse Collection Sauvignon Blanc 23, Dry Rosé 23, Syrah 21 en Moody Lagoon 21. Estate Sauvignon Blanc 23, Vinography Sauvignon Blanc 22, Estate Chardonnay 23, Vinography Chardonnay 22, Catalina Sémillon 21, Estate Pinot Noir 23, Estate Syrah 20, Estate Cabernet Sauvignon 21, Vinography Cabernet Sauvignon 20, Estate Collage 21, Vinography Petit Verdot 21 en een Noble Late Harvest 20.

Mijn favorieten :

 • MCC Cuvée 58 en Cuvée 58 Rosé : MCC staat voor Méthode Cap Classique, wat zoveel wil zeggen als de Méthode Classique in Europe. Bubbels ontstaan in de fles en blijven 12 maand ‘sur lie’. De witte is gemaakt van Sauvignon Blanc, Chardonnay en Pinot Noir. Floraal, fris en nerveus. Heerlijk. De rosé versie is gemaakt van hoofdzakelijk Pinot Noir aangevuld met Sauvignon Blanc. Verfrissende aroma’s van rood en exotisch fruit. Verfijnde bubbels. Beiden zijn mooie alternatieven voor cava, Spumante, prosecco of champagne.
 • Prijs kwaliteit stijgt het Estate gamma eruit. Hieruit volgende leuke selectie …..
 • BC Estate Sauvignon Blanc 23 : Klassieke vinificatie met 7 maand rijping op een combinatie van ouders, vaten (25% nieuw) en ceramiek eggs. Levendige cool climate aroma’s van mineraliteit, ziltigheid, granny smith appel, wat tropisch fruit. Aangenaam mondgevoel. Mooie afdronk.
 • BC Estate Chardonnay 23 : Deze wijn rijpt 11 maanden op eikenhouten vaten waarvan elk jaar 40% vernieuwd wordt. Deels sur lie opvoeding. Elegant gebreide aroma’s van vuursteen, perzik, meloen wat nougat. Genereus in de mond met een frisse zuurgraad en een zachte romigheid met toasty toetsjes. Mooie mineraliteit resulteert in een frisse, zuivere afdronk.
 • BC Estate Collage 21 : Bordeaux blend met 35% Cabernet Sauvignon, 24% Petit Verdot,18% Merlot, 18% Malbec & 5% Cabernet Franc. 18 maand gerijpt op Franse eikenhouten vaten (45% nieuw). Rijke aroma’s van kersen, frambozen en fynbos, nuances van sigarenbladeren, potloodschaafsel en gedroogde kruiden. Goed opgebouwde tannines worden gecombineerd met levendig fruit. Deze blend in Bordeaux-stijl presenteert het beste van een vintage en staat voor complexe elegantie.
 • De Vinography-reeks is TOP maar met een stevig prijskaartje. De Chardonnay en de Cabernet Sauvignon steken er bovenuit. Catalina Sémillon is uniek en groots.

Benguela Cove staat eveneens voor Oenotourisme. We sliepen er in hun exclusieve en prachtig gelegen waterfront-villa’s 🤩 na een deftig feestje 🥳…… Moet kunnen zeker 😉…..

Facebook
LinkedIn
Email

Bezoek B&Co voor advies op maat, voor topkwaliteit tegen een correcte prijs én dit in elke prijscategorie. B&Co is horeca partner en specialist op vlak van relatiegeschenken. In onze aangename conceptstore met industriële look vindt u een ruim aanbod kwalitatieve wijnen, sterke dranken, gins en tonics en cocktails.
Meer over B&Co…

B&Co Instafeed

Probeer deze eens!

Volg een opleiding bij ons

In onze nieuwe conceptstore hebben we een polyvalente ruimte die we ook als opleidingslokaal gebruiken. Via de ‘B&CO Academy’ kunnen wij je nog beter informeren over de wondere wereld van wijnen en spirits.
Lees verder

Wij gebruiken cookies om het aantal bezoeken op deze website te meten -- Meer info

Waarschuwing

Deze B&CO webshop bevat informatie over alcoholhoudende dranken en is bedoeld voor volwassenen.

Gelieve daarom uw leeftijd te bevestigen:

Hulp nodig?