Zuid Afrika Discovery Trip Dag 4

Na een lange maar gezellige nacht vroeg en met kleine oogjes naar het heerlijke ontbijt om vervolgens on the road te gaan naar het eveneens ‘Cool-Climate’ wijngebied van Elgin, waar we 2 wineries bezoeken. Deze streek staat tevens gekend als de appel-regio, vanwaar veel appels ook richting ons land vertrekken. Nadien steken we de bergpassen terug over naar de ‘Warm-Climate’-wijnregio’s.

LA BRUNE

De droom van La Brune (Frans voor “brunette”) werd geboren toen wijnmaker Nico Grobler verliefd werd op chardonnay en pinot noir via een goede vriend en wijnmaker Bruno Lorenzon van domaine Lorenzon in Mercurey – Bourgogne. In de afgelopen tien jaar leerde Nico tijdens bezoeken aan Bourgogne heel veel over finesse, elegantie, parfum, terughoudendheid, puurheid, frisheid en lengte. Dit leidde tot de creatie van de La Brune-reeks, een exclusieve Elgin-reeks van koele klimaatwijnen met precisie en respect voor het terroir. “De grootste vaardigheid van een wijnmaker is om een gevoel van plaats, Maw terroir aan zijn wijnen toe te voegen” dixit de sympathieke Nico Grobler. De topwijnen La Brune Chardonnay en La Brune Pinot Noir dragen deze boodschap dan ook meer dan uit. Groots met een zeer mooi bewaarpotentieel !

Nico introduceerde zijn wijnen met een heel technische maar uiterst boeiende tasting van eerst zijn wijnen in wording (maand geleden geplukt). Op die manier ontdekten we zijn wijnen ‘van scratch’, de célpages Chardonnay en Pinot Noir van verschillende klonen, waarna we uiteindelijke wijnen konden degusteren. We proefden : eerst ontluikend wijnen van 2024, waarna : The Valley Chardonnay 23, de nog te bottelen La Brune Chardonnay 23 The Valley Sauvignon Blanc 23,, The Valley Pinot Noir 22, La Brune Pinot Noir 23.

Mijn favorieten :

 • Het The Valley-instap-segment heeft een aantrekkelijke packaging en is prijs-kwaliteit super.
 • The Valley Sauvignon Blanc 23 : Verschillende terroirs apart geverifieerd. De uiteindelijke blend rijpt ‘sur lie’ gedurende zes maanden. Toetsen van kruisbes, asperge, vijgen, mineraliteit. leuk mondgevoel, fraîcheur. Lange cleane afdronk.
 • The Valley Chardonnay 23 : Druiven afkomstig van wijngaarden met in de ondergrond Bokkeveld leisteen en Table Mountain zandsteen op een hoogte van 300 à 350 tere boven zeeniveau. Rijping gedurende 10 maanden op 500-liter vaten die niet getoast werden. Fris, puur en schoon, citrus, appels en peren. Lineair en strak met een minerale kern bedekt met prachtig Elgin-fruit en eindigend in een lange, zuivere afdronk.
 • The Valley Pinot Noir 23 : Voor deze wijn worden de druiven deels extern ingekocht. Beheer van de wijngaarden is in handen van Nico van La Brune. 10 maand gerijpt op diverse vaten (225 , 300 en 500 liter). Aardbeien, kersen, schil van citrusvruchten, paddenstoelen en aardse tonen. Sappige smaak met een minerale kern en een lineaire structuur. Eikenhout ondersteunt de wijn en voegt textuur toe. Perfecte balans tussen complexiteit en drinkbaarheid.
 • Naast de Topwijnen van La Brune kan je ook niet. Wij bekomen hiervan een kleine allocatie in 0,75 en 1,50l.
 • La Brune Chardonnay 23
 • La Brune Pinot Noir 23

SHANON VINEYARDS

Shannon Vineyards bevindt zich in de Elgin Valley binnen de Kogelberg-biosfeer, het appel-en perencentrum van Zuid-Afrika. De meest gewaardeerde wijnproducenten vestigden zich ondertussen in deze “cool climate” regio met een fantastisch kwaliteitspotentieel. De unieke klimaatomstandigheden zorgen ervoor dat de druiven in Elgin langzamer en langer op de wijnstokken kunnen rijpen. Dit betekent een lage PH, een goede natuurlijke zuurgraad en perfect uitgebalanceerde smaken. Kortom wijnen met elegantie en structuur, die bovendien uitstekend verouderen.

De vinificatie-aanpak van het team van Shannon Vineyards streeft naar maximale mineraliteit en individualiteit van de verschillende terroirs, met een minimale interventie. James en Stuart Downes zijn gepassioneerd en willen het potentieel van de Elgin Valley maximaal weerspiegeld zien in hun wijnen. James is verantwoordelijk voor het wijngaardbeheer en respecteert de wijnbereiding van Gordon en Nadia, terwijl Stuart zich over de marketing ontfermt. Een mooi familieverhaal en wijnen met een echt “gevoel van plaats… het is te zeggen ‘Terroir’”.

Mijn favorieten :

 • Shannon Sauvignon Blanc 2023 : Table Mountain sandstone ondergrond. Druiven afkomstig van 2 wijngaarden. Klein percentage Sémillon toegevoegd. Grassige New World Style.
 • Chardonnay Oscar Brown 2022 : Eveneens Table Mountain sandstone gronden. Oogst van de druiven op 2 tijdstippen.30% Rijpt op nieuwe eikenhouten vaten. Heeft wat tijd nodig want hout nog niet volledig geïntegreerd, maar wijn met heel veel toekomst !
 • Shannon Pinot Noir Rockview Ridge 2021 : druiven afkomstig van heel diverse bodems (klei – leisteen – Zandsteen). Heel mooie wijn met rokerige aroma’s in combinatie met mooi rood fruit en zeer mooi geïntegreerd hout. Topper
 • Shannon Mount Bullet Merlot 2020 : druiven eveneens afkomstig van 1 wijngaard met hoofdzakelijk Table Mountain Sandstone. 5 verschillende Merlot-kloontypes staan er aangeplant. Traditionele vinificatie met rijping op eik gedurende 20 maanden op eikenhouten vaten, waarvan 25% nieuw. Rijp rood fruit (pruimen en zwarte bessen). Mooie mineraliteit en veel fraîcheur. Topwijn voor een acceptabele prijs.

VERGELEGEN

De eerste wijnstokken werden in 1700 aangeplant in Vergelegen door stichter Willem Adriaan van der Stel en omvatten rassen als “blauwe muscadel”, “steendruif” (chenin blanc), witte muscadel en frontignan. Ook onder het bewind van de familie Theunissen tussen 1798 en 1899 floreerden de wijngaarden. In de 20e eeuw waren er sporadische aanplantingen door verschillende eigenaars, waarvan de laatste in 1962 werden verwijderd. De gronden van Vergelegen lagen braak tot 1987 toen het domein werd gekocht door Anglo American.

Het klimaat van Vergelegen is mild door de nabijheid van de Atlantische Oceaan bij False Bay, op zo’n zes kilometer afstand, waardoor de boerderij volgens de temperatuurclassificatie “graaddagen” in de lagere regio 3 ligt. De hoogte van de wijngaarden varieert van 140 tot 310 meter boven zeeniveau, met hellingen van noord naar noordwest en van zuid naar zuidoost. De wijnstokken zijn voornamelijk aangeplant op de Clovelly, Glenrosa en Pinedene bodems, die over het algemeen bekend staan om hun hoge kleigehalte dat zorgt voor een goede waterretentie tijdens de kritieke rijpingsfase in de vroege zomer. De huidige aanplant beslaat ongeveer 117 hectare en bestaat uit cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, malbec, shiraz, sauvignon blanc, chardonnay en sémillon.

Door de aanstelling van een nieuwe wijnmaker is het domein in volle conversie. Wij proefden er de ‘oude stijl’-wijnen en konden een aantal wijnen reeds vergelijken met de nieuwe stijl die veelbelovend is !! Echter opteren we ervoor om volgend jaar dit domein met veel toekomst opnieuw te evalueren. We sloten af met een heel lekkere braai op het schitterende terras van het restaurant van het domein. Benieuwd naar de toekomst !!

Facebook
LinkedIn
Email

Bezoek B&Co voor advies op maat, voor topkwaliteit tegen een correcte prijs én dit in elke prijscategorie. B&Co is horeca partner en specialist op vlak van relatiegeschenken. In onze aangename conceptstore met industriële look vindt u een ruim aanbod kwalitatieve wijnen, sterke dranken, gins en tonics en cocktails.
Meer over B&Co…

B&Co Instafeed

Probeer deze eens!

Volg een opleiding bij ons

In onze nieuwe conceptstore hebben we een polyvalente ruimte die we ook als opleidingslokaal gebruiken. Via de ‘B&CO Academy’ kunnen wij je nog beter informeren over de wondere wereld van wijnen en spirits.
Lees verder

Wij gebruiken cookies om het aantal bezoeken op deze website te meten -- Meer info

Waarschuwing

Deze B&CO webshop bevat informatie over alcoholhoudende dranken en is bedoeld voor volwassenen.

Gelieve daarom uw leeftijd te bevestigen:

Hulp nodig?