Zuid Afrika Discovery Trip Dag 5

De laatste dag van deze korte maar zeer intense Discovery Trip was er weer eentje om de vingers af te likken. Alhoewel de cool-climate-wijnen stuk voor stuk toppers waren, verkies ik de warm climate ‘sfeer’ met schitterende blauwe hemel en temperaturen van rond de 30°. Het eerste domein dat we bezochten behoort tot mijn TOP 3 van de trip !

UVA MIRA

Uva is het Latijnse woord voor druif, Mira betekent prachtig, wonderbaarlijk en vol charme. Bij Uva Mira wordt er grote zorg besteed aan het toewijzen van de wijngaarden aan een bepaalde onderstam, varieteit en kloon. Het nieuwste op het gebied van technologisch onderzoek wordt toegepast. Bodemprofilering van elke individuele wijngaard is cruciaal om de geheimen van de natuur te ontrafelen over welke onderstam, vari teit en kloon op elke specifieke locatie zullen gedijen. De hooggelegen wijngaarden profiteren van de koelere omstandigheden die het rijpingsproces vertragen. De nabijheid van de oceaan en de frisse zeebries zijn ideaal voor de wijngaarden, vooral tijdens de rijpingsperiode in februari, wanneer de landtemperaturen hoog zijn en de False Bay Ocean koel wordt gehouden door de koude Benguelastroming. De koele zeebries met hogere relatieve vochtigheid vertraagt het rijpingsproces van de druiven, wat bijdraagt aan een optimale fenolische rijpheid bij lagere suikerniveau’s en natuurlijke hogere zuurgraad in de wijnen. Het effect van deze koelere rijpingscondities is duidelijk tijdens de oogst, die gemiddeld twee weken later plaatsvindt dan wijngaarden in de lager gelegen Stellenbosch-vallei.

Heerlijk mooi domein dat eigendom is van de invoerder van oa Porsche in Zuid Afrika. Hier wordt niets aan het toeval overgelaten wat zich dan ook vertaalt in de wijnen. We proefden de wijnen met bovenstaande adembenemende uitzichten … het kan slechter 😅🤭. Alles wat we proefden was top. Niettemin heb ik toch gepoogd een evenwichtige selectie te maken ….

Mijn favorieten :

 • The Mira Sauvignon Blanc 2023 : Druiven afkomstig van de hoogst gelegen wijngaarden op de Helderberg Mountain. Reductief, maw zonder houtopvoeding gemaakt. Tropische weelde in de neus met passievrucht, kiwi en een vleugje limoen, wat subtiele zwarte bessen, … Goed uitgebalanceerd. De tropische scherpte van papaja en passievrucht maakt plaats voor wat kruidige tonen en een verrukkelijke, droge afdronk. De andere SB-wijn Sing a Wing heeft meer finesse wat zich vertaalt in de prijs.
 • The Mira Chardonnay 2022 : Chardonnay groeit op slopes met veel graniet in de bodem. Wijn rijpte 9 maanden op Franse eik waarvan 30% nieuw. De eerste indruk is er een van pure en voortreffelijke elegantie. Pittige citrus- en oranjebloesem in de neus, met cashewnoten en een vleugje limoen. Strak met veel mineraliteit in de mond. Mooie fraîcheur, complex en diep van smaak.
 • Single Tree Chardonnay 2021 : Afkomstig van warmere slopes van het domein. Traditionele vinificatie met 10 à 11 maand op eiken vaten waarvan jaarlijks 45% wordt vernieuwd. Geconcentreerd in de neus met wat perzik, abrikoos, gemalen krijt en iets nootachtig. Concentratie van steenfruit : gedroogde perzik en abrikoos. Mooie rijke wijn met veel diepte. Evenwichtige wijn met een heerlijk pittige zuurgraad. In de afdronk een mooie ziltigheid, wat ik vaak heb teruggevonden in Zuid-Afrikaanse wijnen. Bewaarpotentieel. Prijzige wijn maar in vergelijking met Bourgondie een uitstekende prijs kwaliteit.
 • The Mira Shiraz 2021 : Druiven worden met de hand geplukt in de iets drogere Shiraz-wijngaardblok, in lager gelegen wijngaarden (335 m) die dus ietsje warmer zijn. Deze Shiraz wordt geproduceerd in een klassieke stijl met een houtopvoeding van 16 maanden op eik waarvan 45% jaarlijks wordt vernieuwd. Krachtig van smaak met weelderige zwarte fruitkarakters en kruiden. Elegante verfijnde ‘velvety’ structuur.
 • The Mira Cabernet sauvignon 2018 : Cabernet Sauvignon-wijnstokken zijn geplant op de warmere, lagere hellingen van het landgoed. Traditioneel geverifieerd met opvoeding van 18 maand op eik waarvan jaarlijks de helft vernieuwd wordt. Een topwijn met evenwicht, elegant met zeer gepolijste tannines. Heerlijk.
 • The Dance Cabernet Franc 2019 : Uitstekende terroir voor deze Bordeaux-druif. Deze wijn is een ware expressie van het verlangen om de eigenschappen van de wijngaard en terroir, verfijnd in de kelders met een rijping op hout van 17 maanden op eik (70% nieuw). Een onderscheidende wijn die zorgvuldig bewaren en geduld zal belonen. Typische neus van potloodschaafsel en grafiet. Minerale tonen vermengen zich met wilde jasmijn en wat kruidigheid. Schitterende spanning in de mond, prachtig in balans door heldere zuurgraad en contrasterende dichte krijtachtige tannines. Rode en zwarte fruitige charme met kruidigheid, tabaksblad en kalkachtig grafiet. Uitstekend bewaarpotentieel.

KEET WINES & VAN BILJON

Deze kleine boerderij is gelegen in de Polkadraai-regio- van Stellenbosch, naburige gewaardeerde producenten zoals Reyneke en De Toren. De regio staat bekend om hun diepe, vruchtbare en goed gedraineerde afgebroken granietachtige bodems en matigende zeebries voor False Bay die in het zuiden ligt. De boerderij is geplant in alle vijf klassieke Bordeaux-vari teiten – Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec en Petit Verdot. Zorgvuldige wijnbouwpraktijken leveren fruit met een uitstekende kleur, geconcentreerde fruitsmaken en stevige tannines.

De focus ligt op het produceren van topkwaliteit druiven die worden gekweekt in het wijnhuis op de boerderij met behulp van traditionele wijnbereidingstechnieken en gecombineerd met moderne technologie om klassieke en krachtige wijnen te produceren.

Mijn favorieten :

 • Van Biljon Cinq 2018 : Kaapse Blend uit Stellenbosch bestaande uit 50% CabSauv, 20% CabFRanc, 15% Merlot, 10% Malbec en 5% Petit Verdot. Rijping gedurende 18 maanden. Ronduit verbluffende structuur, puur en levendig fruit naadloos verweven in een eik- aanhoudende afdronk. Juweeltje.
 • Keet first Verse 2021 : Blend van 33% Cabernet Sauvignon, 30% Cabernet Franc, 16% Merlot, 14% Malbec and 7% Petit Verdot. De Cabernet Franc voegt de kruidige, ingetogen elegantie en fijnkorrelige tannines toe, de Merlot introduceert pruimen- en rode bessensmaken, terwijl de Cabernet Sauvignon zorgt voor stevigheid met stevige tannines en bramen- en cassisaroma’s. De rijke en rijpe moerbeiensmaken van de Malbec worden in evenwicht gehouden door de frisse rode bessenzuurgraad van de Petit Verdot.

RAATS FAMILY

Raats Family Wines werd opgericht in 2000 en hun wijngaarden rijzen sierlijk op in de Polkadraai Hills van Stellenbosch. De wijnmakerij was oorspronkelijk een partnerschap tussen de broers Bruwer en Jasper die ondertussen uit de zaak stapte. Hun vader, Jasper Senior, was wijnbouwer tijdens de oprichtingsfase van de wijnmakerij, maar overleed helaas in 2009. Bruwer Raats bleef achter om de erfenis van de familie voort te zetten. Vastbesloten om te slagen en het in de familie te houden, benoemde Bruwer neef Gavin Bruwer Slabbert tot wijnmaker en wijnbouwer in 2010, waardoor de basis was gelegd voor een succesvolle uitbouw van de wijnmakerij.

In de loop der decennia heeft Raats Family Wines een belangrijke rol gespeeld bij het ontdekken van gebieden waar chenin blanc en cabernet franc het best tot hun recht komen. Daarbij heeft het bedrijf zich ingespannen om specifieke bodemtypen te identificeren die van invloed zijn op het ras en om wijngaarden, zowel oude als jonge, met de grootst mogelijke aandacht voor detail te verzorgen, zodat er uitstekende wijnen kunnen worden geproduceerd.

Mijn favorieten :

 • Old Vine Chenin Blanc 2023 : Klassieke vinificatie met opvoeding van 50% van de wijnen op eik. De wijn biedt een complexe neus met kweepeer, witte perzik en gele appel naast de minerale intensiteit van de wijn. Het steenfruitkarakter komt tot uiting in een uitzonderlijk gebalanceerd, zeer delicaat en fijn gestructureerd palet met een perzik-melba-karakter met een voortreffelijke lengte en frisheid. De wijn blijft hangen met hints van rijpe nectarine en abrikoos, pittige citroen en nat krijt.
 • Jasper Red Blend 2022 : Uitzonderlijk intens en complex in de neus met bramen, zwarte kersen en bramen in overvloed en subtiele hints van bosbodem, pure chocolade, anijs en kruidige tabak. De wandeling in het Zwarte Woud gaat verder met blauwe en bramendansen op een strak touw met focus en concentratie, gevolgd door een perfect uitgebalanceerd, fijnkorrelig, fluweelachtig gehemelte. De afdronk blijft hangen met hints van verse munt, kaneel en parfum. Complex en gestructureerd.

MAREE FAMILY WINES

Tijdens de schitterende slotlunch op vrijdagavond genoten we van de wijnen van deze jonge wijnmaker. Maree Family wines werd gesticht door Jacques en zijn vader. Zijn vader was boekhouder, gebeten door de landbouw en startte daarom een boerderij in Namibië. Jacques was van kindsbeen af verbonden met de boerderij en groeide daar op, maar ontwikkelde intussentijd ook een liefde voor de wijnbouw in al zijn facetten. ‘SA6’ die je terug kan vinden op elk etiket verwijst naar een regio in Namibië waar de boerderij zich bevindt. Het is een soort van stempel, uitgereikt door de overheid, die op elk vee wordt geplaatst om te weten van waar deze afkomstig is. Jacques wou absoluut deze ‘stempel’ laten voortleven in zijn wijnen om zijn roots te blijven erkennen. Jacques, wijnmaker en eigenaar, kan ondertussen ook heel wat adelbrieven voorleggen. Hij was voorheen assistent wijnmaker bij Rust&Vrede en Guardian Peak, waar hij na omwegen in Amerika en Australië, hoofdwijnmaker werd bij Quoin Rock. Dit heeft Jacques gedaan tot 2019, want pas dan heeft hij beslist om volledig solo te gaan en zijn eigen Maree Family Wines alle kansen op succes te geven.:

 • Kleine Jakkals Shiraz : 100% Shiraz
 • Pieter and the Jacal : Blend van Cabernet Sauvignon en Shiraz

Kort maar krachtige 5daagse in het mooie Zuid Afrika eindigde in schoonheid. Dank voor jullie interesse !!!

Facebook
LinkedIn
Email

Bezoek B&Co voor advies op maat, voor topkwaliteit tegen een correcte prijs én dit in elke prijscategorie. B&Co is horeca partner en specialist op vlak van relatiegeschenken. In onze aangename conceptstore met industriële look vindt u een ruim aanbod kwalitatieve wijnen, sterke dranken, gins en tonics en cocktails.
Meer over B&Co…

B&Co Instafeed

Probeer deze eens!

Volg een opleiding bij ons

In onze nieuwe conceptstore hebben we een polyvalente ruimte die we ook als opleidingslokaal gebruiken. Via de ‘B&CO Academy’ kunnen wij je nog beter informeren over de wondere wereld van wijnen en spirits.
Lees verder

Wij gebruiken cookies om het aantal bezoeken op deze website te meten -- Meer info

Waarschuwing

Deze B&CO webshop bevat informatie over alcoholhoudende dranken en is bedoeld voor volwassenen.

Gelieve daarom uw leeftijd te bevestigen:

Hulp nodig?